suomenlapinkoirauros

BH TK2 Lecibsin Kätevä

FIN14798/04
Kätsy koiranetissä
Syntynyt 16.1.2004
Isä Finmira's Adonis
Emä Lecibsin Catja

Kasvattaja: Jukka Kuusisto, Hämeenkyrö

Kätsyn kuvagalleriaan

24.10.2009 TOKO AVO1, TK2, Rotumestari
16.8.2009 TOKO AVO1
9.8.2009 TOKO AVO1
14.10.2008 TOKO ALO1, TK1
7.9.2006 TOKO ALO1
16.7.2006 TOKO ALO1
28.5.2005 PAKK1, BH

Kätsy on nimensä veroinen, kätevä koira. Kauniskin olisi, mutta näyttelyyn ei kelpaa kivesvikansa vuoksi ja tästä syystä poika onkin kastroitu.

Kätsy onkin koulutettu vuosien varrella kilpailuvalmiuteen saakka useaan eri lajiin, tuo kisaaminen vain on allekirjoittaneelle sen verran iso kynnys että kovin harvakseltaan koekertoja tuleekin, mutta tavoitteena silloin on ykköstulos.

Kätsyllä on pennusta asti treenattu hakua, jälkeä ja tottista. Haku sujuu aika mallikkaasti, ainoa hidaste meillä oli PK-puolen kisoihin Kätsyn reagoiminen laukauksiin. Sen kanssa aloitettiinkin korjaaminen, edistystä tapahtuikin huomattavasti, mutta täydellinen laukausvarmuus jäi saavuttamatta. Koira ei mene paniikkiin laukauksista, mutta hyvin huolissaan se on niistä. Kyse ei ole kuitenkaan ääniarkuudesta, sillä Kätsy voi tunkea nenäänsä rälläkän terää kohti, erilaiset työkoneet ei pelota, ei moottorisaha ei edes sorarekan peräluukusta kuuluva hirveä pamaus kun luukku menee vauhdissa kiinni. Laukaukset tuntuivat olevan sille paha asia kun se ei käsitä mistä ääni tulee.

Lähdimme siis korjaamaan koiraa aivan eri tavalla mitä kaikki aiheeseen liittyvä kirjallinen materiaali neuvoo: teimme ampumisesta numeron. Oikein kädellä näytimme että se ääni kuuluu juuri tuosta, eikä sitä tarvitse säikkyä. Tämä tapa tuntui sopivan Kätsylle, mutta tovi meni että uskalsin yhdistää ampumisen tottiskentälle. Suorituksia se ei siellä parantanut, joten jätin haaveilun kisaamisesta PK-puolella jo vuosia sitten.

Kätsy on muutoin erittäin hyväpäinen uros, kaikkien kanssa se tulee toimeen eikä sitä kiinnosta toisille uroksille pullistelu, ja uhkaan vastataan vain jos joku tulee aivan iholle asti. Turhasta ei meteliä nosteta. Ja pentujen kanssa Kätsy on vallan mainio, se tykkää koiralapsista ihan valtavasti ja antaa niiden rääkätä itseään melkein loputtomasti. Hermot ei mene vaikka pennut purevat välillä kipeästikin.

Kätsy on myös opiskellut pelastuskoirana olemista. Raunioilla käytiin useamman vuoden ajan, ja sitä touhua koira suorastaan rakasti! Hälytystasolle kokeiden suorittaminen jäikin juuri tuon laukauksista hermostumisen vuoksi. Pelastuskoirakokeita ei voi hyväksytysti selvittää jos koira reagoi laukauksiin siten miten Kätsy silloin niihin reagoi.

Erikoisjälki on myös tuttu laji Kätsylle, hyvin se sitäkin ajaa (kun on aloitettu kaikki alusta kolme kertaa) ja esineetkin ilmaistaan nopeasti, suorastaan kiireellä. PK-jälkeä eli metsäjälkeä on myös otettu vähän, mutta pääpaino kaikilla koirilla on tarkoitus pitää pellolla. Hyvä peltojälkikoira osaa jäljestää myös metsässä, mutta hyväkään metsäjälkikoira ei välttämättä toimi ollenkaan pellolla.

Kätsy on koko lauman "Enomies", luotettava koira tilanteessa kuin tilanteessa.

Kuvia ei luovuteta virtuaalikenneleille.
Webdesign by Viivi Saarikko 2012. All rights reserved.